Att starta eget blir mer vanligt

Det är fler än någonsin som väljer att gå från en fast anställning till att driva eget, detta enligt uppgifter i en ny rapport från Sparbankerna och Swedbank. 2016 var det ungefär en procent av de anställda som sa upp sig för att driva en egen verksamhet. Det kan jämföras med 2014 års siffra på 0,8 procent. Skulle ökningstakten fortsätta i samma tempo kommer en bra bit över en procent av de fast anställda att ta steget till att bli egenföretagare per år under 2017 och 2018.

Stark arbetsmarknad

En trolig anledning till att egenföretagande ökar i så stor omfattning är att arbetsmarknaden är stark. Hjulen snurrar på i ekonomin och det innebär att det finns utrymme för nya verksamheter. Dessutom innebär den starka arbetsmarknaden att många upplever steget till att driva eget som lite mindre besvärligt. Argumentet är att det förmodligen inte blir så svårt att hitta en ny fast anställning om den egna satsningen inte skulle bära frukt.

En annan anledning till trenden med ökat företagande är att det idag är enklare än någonsin att starta eget tack vare den nya digitala ekonomin. Det finns idag helt enkelt fler typer av verksamheter att bedriva. Till exempel kan den som har specialistkompetens ganska enkelt börja sälja tjänster på konsultbasis och i princip vem som helst kan starta en webbshop.

Så här tar du steget

Funderar du på att hitta på något nytt i ditt yrkesliv? Drömmer du om att vara din egen chef? Har du ett brinnande intresse för något och tror att du kan livnära dig på en verksamhet som kretsar kring det?

Oavsett hur stark din affärsidé är, och hur mycket du tror på den, är det klokt att skynda långsamt. En fast anställning innebär en mycket stor trygghet, som du inte får om du driver eget. Du bör vara på det klara med att egenföretagande kan vara tufft, särskilt som det är mer än bara verksamheten du måste ha fokus på. Du måste även ta hand om allt det administrativa och se till att du planerar företagets ekonomi på rätt sätt. Du ska också känna till att ditt skyddsnät som egenföretagare är minimalt vad gäller de offentliga trygghetssystemen.

Ett bra tips för dig som vill driva eget är att börja med små steg medan du fortfarande är anställd. På så sätt kan du testa din affärsidé och ditt affärstänk utan risk. Ett annat tips är att ansöka om tjänstledighet för att starta upp verksamheten. Om det visar sig att affärsidén inte håller, eller om du upplever att livet som egenföretagare faktiskt inte passar dig, kan du då återgå till anställningen efter tjänstledigheten.

Källa: Swedbank