Låna ansvarsfullt

Kvinna är nöjd med sitt låneval

Varje gång du ingår ett avtal åtar du dig skyldigheter. Ett låneavtal utgör inget undantag. Det är viktigt att inte ta lätt på den primära skyldigheten för ett lån, det vill säga att du ska betala tillbaka rätt belopp i rätt tid. Du har ett personligt betalningsansvar och vid bristande efterlevnad kan konsekvenserna bli omfattande.

Det är viktigt att du alltid ser till att låna ansvarsfullt. Vad menas då med det? Jo, primärt handlar det om att du inte ska låna för mycket i förhållande till din inkomst, men det finns mer än så att tänka på. Till vad du ska använda pengarna är en sak, och vilken typ av lån du ansöker om en annan. Läs mer om att låna ansvarsfullt och ta del av några smarta tips här nedan.


Behöver du låna?

Vill du se till att låna ansvarsfullt ska du först ställa dig frågan om lånet är absolut nödvändigt. Kan du svara ett sant och uppriktigt ja på den frågan kan du därefter gå vidare. Se bara till att inte fastna i fällan med att glida lite på sanningen. Det är skillnad på att vilja och behöva. Lån till konsumtion som inte är direkt nödvändigt för att hushållet ska gå runt eller för att betala en trängande åtgärd på bilen, på bostaden eller liknande, är per definition inte ansvarsfulla. Lån till nöjen och konsumtion av mer lyxbetonade prylar och aktiviteter bör du vara mycket försiktig med.

Tips: Om du är osäker – ångra lånet
Om du ansöker om ett smslån på en webbplats, via sms eller ett telefonsamtal kan du alltid ångra lånet. Ett smslån är inte väsensskilt från exempelvis ett avtal om ett TV-abonnemang eller ett abonnemang på mobiltelefon – de handlar alla om distansavtal. Du har 14 dagars ångerrätt på ett smslån. Därefter har du 30 dagar på dig att betala tillbaka. Långivaren får ta ut ränta, men inte eventuell uppläggningsavgift.

Låna inte för mycket

Du ska alltid tänka efter noga innan du ansöker om ett lån, även om det handlar om ett lån på ett mindre belopp, såsom ett smslån. Hur din befintliga situation ser ut ska vara dimensionerande. Ett tips är att identifiera om du någon gång på sistone har känt att du har för många lån eller för mycket i lån. Om du har upplevt den känslan är du i en situation då du ska vara mycket försiktig med att dra på dig ytterligare lån. Den värsta situationen är den då du känner dig nödgad att ta ytterligare lån bara för att kunna betala räntor och amorteringar på befintliga.


Välj rätt lån

Om du verkligen behöver ta ett lån ska lånetypen du väljer vara det mest lämpliga för syftet (inklusive hur snabbt du behöver pengarna och hur snabbt du kan betala tillbaka) och det belopp du behöver. Ett extremt exempel: Ska du erlägga kontantinsatsen på en bostad ska du inte teckna en större mängd smslån. Är det i stället så att du saknar några tusenlappar för tandläkarräkningen, och det är någon vecka kvar till lön, är ett smslån det bästa alternativet. Ytterligare ett lån som kan passa i dessa sammanhang kan vara snabblån från Lånen.se, här kan du enkelt låna upp till 50.00 SEK med bra villkor.

Smslån och bolån är lite av ytterligheter när det gäller lån i allmänhet. Det finns självklart fler alternativ än så. För att ge en bild av vilka alternativ som finns för olika belopp och tidsrymder har du en översiktlig tabell här nedan. Uppgifterna i tabellen ska ses som övergripande ledning, inte som rekommendationer.

Belopp Tidsrymd Val av lån
0 – 1000 kr 1-30 dagar Smslån
Kreditkort
1001-5000 kr 1-60 dagar Smslån
Kreditkort
5001-10 000 kr 31-90 dagar Smslån (kvartalslån)
Kreditkort
Kreditkonto
10 001-15 000 kr 30-365 dagar Kreditkonto
Privatlån
15 001- kr 30 dagar – 5 år Privatlån

Smarta verktyg att använda

Konsumentverket erbjuder en hel del smarta verktyg du kan använda för att räkna på kostnaderna för ett lån och huruvida du har råd med det. Ett tips innan du ansöker om ett lån är alltid att göra en budget. Du tar då helt enkelt alla dina inkomster och drar av alla fasta och kända löpande utgifter. Det som blir över ska (helst med mycket god marginal) täcka vad det kostar dig att betala tillbaka på lånet med både räntor och amorteringar. Du kan med fördel använda den budgetkalkyl du hittar på Konsumentverkets webbplats Hallå Konsument.