Allt du måste veta om lån i Norge

Det är intressant att undersöka skillnaderna mellan norska och svenska lån. Om du är svensk medborgare är det oftast mer fördelaktigt att få ett svenskt lån på grund av den låga räntan i Sverige. Men för dig som är bosatt i Norge eller planerar att finansiera något i Norge och behöver finansiera något i Norge kan det vara en bra idé att ta ett norskt lån.

Precis som i Sverige kan sms-lånet beskrivas som en konsumentkredit, kortfristigt lån eller privatlån. Detta är bara olika namn för att beskriva exakt det lånet. Det är ett personligt lån utan säkerhet och har inget specifikt syfte. Sms-lån kan du få genom att använda din mobiltelefon när du har blivit godkänd som låntagare. Det är därför de har titeln. I Norge kallas denna typ av lån för forbrukslan.

När SMS-lån började bli vanliga i hela Norge och Sverige landet var det en marknad som inte var reglerad. Det fanns inga regler eller riktlinjer att följa, men nu är det mycket mer kontrollerat. Numera måste långivarna vara medvetna om villkoren för sina lån norge och den effektiva räntan ska alltid vara tydlig för låntagarna.

Norge tog beslutet att förbättra konsumentskyddet 2017, då ett helt nytt regelverk inrättades. Ett tak för räntorna infördes och nu får priset på lånet inte överstiga det belopp som lånats. Med andra ord när du har tagit ut 5 000 kronor kan du inte betala tillbaka över 10 000 kronor.

En annan skillnad är att norska SMS-lån, liksom andra privatlån kan ha en maximal återbetalningstid på fem år. I Sverige kan den vara så lång som 10 år men det finns strängare regler för återbetalningar med kortare löptid i Norge.

Räntorna i Norge är dyrare än i Sverige vilket innebär att kostnaden för ett norskt lån är dyrare än ett svenskt lån. Situationen i Sverige vi har reporäntor som är negativa, vilket är -0,25 procent. Norge har höjt sin reporänta i mars 2019 och ligger för närvarande på +1 procent. En högre reporänta innebär att lånen är dyrare för långivaren.

Konsumentlån med säkerhet är en unik produkt eftersom det är omöjligt att fastställa kostnaden innan banken har godkänt din ansökan. Det är först efter att du har skickat in din ansökan som du kan få reda på hur mycket lånet kommer att kosta dig. Norska banker kommer alltid att begära en granskning av din kreditvärdighet för att räkna ut riskerna med lånet. När du har ett lågt kreditbetyg kommer du vanligtvis att få en högre ränta.

Det var tidigare svårare att ansöka om de norska lånen via SMS, men i likhet med Sverige har förfarandet blivit effektivare sedan några år tillbaka. I och med införandet av BankID och ett helt modernt norskt kreditregister, och de nya bankdatasystemen har lett till att väntetiderna nu är extremt korta.

En norsk bank kan endast ta emot kreditupplysningar från de personer i Norge som har registrerats och som har norskt medborgarskap. Vissa banker gör förfrågningar inom Sverige och vid behov även på det svenska informationscentret. Generellt sett måste du dock ha ett norskt personnummer , även kallat D-nummer, som har använts i minst sex månader. Dessutom måste du ha ett bankkonto hos den bank du lånar lånet. Det är dock möjligt att ställa in detta för att underlätta lånet.