Ny lag får fler e-handlare att välja Swish

Kvinna med kreditkort som shoppar på datorn

Den 1 juli trädde den nya kassalagen i kraft i Sverige. Enligt den får e-handlare inte längre erbjuda kreditalternativ som faktura eller delbetalning som första, eller förifyllt, betalsätt när konsumenten ska checka ut. På så sätt måste kunden göra ett aktivt val att ta en kredit.

Istället för kreditköp överst i listan ska någon form av direktbetalning presenteras först, förutsatt att butiken i fråga erbjuder detta. Till exempel banköverföring eller debetkort.

Många röster har, innan lagen klubbades igenom, höjts om att den krånglar till det för e-handlarna och att det innebär ett försämrat skydd för konsumenten. En av de mest högljudda motståndarna har varit Klarna, som även fått medhåll från Moderaterna och Liberalerna. 

En del av kritiken har också gällt att vissa e-handlare kan komma att ta bort direktbetalning helt och hållet som betalningsalternativ, för att på så sätt lagligt kunna erbjuda faktura eller avbetalning som första alternativ.  Hittills har dock denna kritik visat sig vara obefogad.

Istället har allt fler e-handlare valt att ansluta sig till betalningstjänsten Swish. 

Stigande skuldsättning

Bakgrunden till den nya kassalagen är den ökande skuldsättningen hos de svenska hushållen, där konsumtionslån står för en allt större andel av de totala skulderna. Också betalbolaget Klarna har bland sina kunder märkt av en ökande oförmåga att betala tillbaka skulderna.

Under 2019 ökade medianskulden för Klarnas kunder med ungefär 150 %, samtidigt som den totala skuldsättningen för de svenska hushållen under samma period ökade med dryga 13 %. 

Swish den stora vinnaren

Om betaltjänstleverantörer som Klarna är ”förlorarna”, får Swish ses som den stora vinnaren av den nya lagen. Bara i april och maj, månaderna efter lagen klubbades igenom i mars, såg Swish en femtioprocentig ökning av antalet anslutna e-handlare, jämfört med föregående år.

Swish är också bland många konsumenter ett föredraget betalningsalternativ, då det är klart smidigare än kortbetalning där kortuppgifterna måste fyllas i. Till Dagens Handel säger Sofia Norén, Communication and Growth Manager på Swish, att: ”Swish är ett effektivt och smidigt alternativ till kreditbetallösningar för företag att erbjuda sina kunder”. 

Sofia Norén tror att den kraftiga ökningen av antalet anslutna e-handlare är en kombination av pågående pandemi, tillsammans med den nya lagändringen. Hon menar att det varit ett sätt för företagen att gardera sig inför den nya kassalagen. Även branschtidningen Ehandel har noterat en ökad popularitet bland e-handlare att presentera Swish överst som betalsätt.