Hur hittar du bästa bolåneräntor?

Med en daglig räntetabell kan du jämföra räntor och få en överblick över aktuella räntor för bolån från bolåneföretag och banker i Sverige. Hitta den mest prisvärda och den högsta räntan så får du en förbättrad bolåneränta oavsett om det är en fast, rörlig eller fast ränta du vill undersöka.

Vad kan du hitta i tabellen:

  1. Bestäm om du vill ordna resultaten av räntorna efter genomsnitt eller räntelista.
  2. Det beslut du fattar påverkar den ränta som visas när du sorterar kolumnerna med obligationsräntor.
  3. För att hitta räntesatserna för 3-5 års löptid och för 7-10 år klickar du helt enkelt på de blå rutorna med ljusblått.

Skillnaden mellan listräntan och genomsnittsräntan

I tabellen nedan har du möjlighet att välja om du vill sortera listan i enlighet med den mest fördelaktiga listräntan eller genomsnittsräntan. Här följer en förklaring till vad de olika låneräntorna avser.

Prime-räntor

Den ränta som bankerna själva annonserar som utgångspris. Listräntan är nästan alltid justerbar.

Genomsnittliga räntor

Eftersom majoriteten av låneräntorna är förhandlingsbara innebär det att bankräntorna skiljer sig åt från en kund till en annan. Den ränta som är genomsnittlig är summan av det belopp som bankens kunder har lagt ut i ränta under en viss månad eller.

Viktiga saker att tänka på vid jämförelser av bolåneräntor.

  • Räntorna i listan uppdateras dagligen och återspeglar de aktuella räntor som banken erbjuder före eventuella förhandlingar.
  • Genomsnittsräntan meddelas av bankerna i början av varje månad. Den representerar medelvärdet av föregående månads räntor.
  • Inte alla hypoteksinstitut erbjuder lån för alla löptider. Detta noteras med ett bindestreck (+) i listan.
  • För majoriteten av långivarna förhandlar de om räntorna och du bör alltid förhandla om räntan innan du tar ett lån.

Vad är räntan på lånet?

Låneräntan är den ränta som en långivare eller ett bankföretag tar ut av dig för att låna ut pengar. Den anges i procent , och den kan vara rörlig eller fast. Det innebär att räntan är det belopp som du tar ut från banken för att köpa till exempel lägenheter eller huset.

Topplån och bottenlån

Vissa banker kan besluta att dela upp ditt lån mellan ett bottenlån och ett annat topplån. Denna uppdelning kan förändra räntesatser och återbetalningar. Eftersom denna uppdelning är unik och inte kan visa dessa räntor i jämförelsen ovan. Det är allmänt vedertaget att ju högre belåningsprocent på huset är, desto högre andel av det högsta lånet. Försök alltid att förhandla och förhandla om det högsta lånet om du kan eftersom räntan kommer att vara högre än lånet med den lägsta räntan.

Räntorna för hypotekslån och räntor på lån är samma ränta.

Om du har haft ett räntefritt bolån under en längre tid kanske du minns att räntesatserna var olika beroende på om du ägde en lägenhet (bostadsräntor) eller en bostadsrätt (villaräntor). I dag finns det ingen skillnad om ditt hus har en lägenhet fristående hus, eller ett radhus. Räntesatserna är likartade oavsett vilken typ av fastighet du vill finansiera.

Fast eller rörlig bolåneränta?

Om du tar ett nytt lån eller förnyar ett gammalt har du möjlighet att välja om räntan ska vara rörlig eller fast.

Rörlig ränta

När vi talar om rörlig bolåneränta är den egentliga innebörden ett fast bolån i tre månader. Eftersom tidsperioden är liten kallas den för rörlig trots att den är låst under tre månader. När tremånadersperioden är slut förnyas räntan för en ny tremånadersperiod. Räntan kommer att fluktuera uppåt eller nedåt på kort sikt.

Fast ränta

En bolåneränta som är bunden för en längre tid. Den kan sträcka sig från 1 år upp till 10 år. Under bindningstiden är räntan fast, dvs. den kan inte ändras under loppet av.

Vill du ha antingen en fast eller rörlig ränta? Detta är frågan som alla som har ett bolån måste ställa sig åtminstone en gång i tiden. Det finns inget slutgiltigt svar på den frågan. Båda har fördelar och nackdelar. Om du vill veta mer om skillnaderna och deras fördelar kan du klicka här.

Kontantinsats – bolånetak

I dagsläget måste låntagare betala minst 15 % av kostnaden för bostaden de köper om de beslutar sig för att ta ett bolån. Handpenningen kan komma från tidigare besparingar samt personliga lån eller någon annan källa, men långivaren kan bara låna upp till 85 procent av husets kostnad.

Ränteavdrag

30 procent av den ränta som du måste betala över 100 000 kronor per år dras av från skatten. Det ytterligare beloppet minskas med 21 procent. Det innebär att du bara betalar 70 procent av räntekostnaden.

Krav på avskrivning

Kraven på återbetalning skiljer sig åt från bank till bank och beror på beloppet på ditt bolån samt på din ekonomiska situation i övrigt.

År 2016 och 2017 infördes en amorteringsplikt i Sverige. Detta innebär att alla nya bolån måste amorteras ner till minst 50 % av fastighetens värde.

Minst 2 procent av lånet ska betalas tillbaka varje år tills lånet är 70 procent av värdet. Lånet ska sedan amorteras med minst 1 procent varje år tills LTV överstiger 50. Därefter finns det ingen skyldighet att betala tillbaka lånet.

Skuldkvotstak

Den 1 mars 2018 infördes ytterligare en regel om skuldkvotstaket. Denna regel gäller för alla lån där lånebeloppet överstiger 4,5 gånger beloppet av hushållets årliga bruttoinkomst (årsinkomst före skatt).

Vid sidan av den tidigare nämnda betalningsplanen ska lånet återbetalas med 1 procent av lånebeloppet varje år.

Hur man förhandlar fram den mest konkurrenskraftiga bolåneräntan

Tabellen ovan kan vara ett effektivt verktyg för att förhandla och försöka få lägsta möjliga ränta på bolåneräntan. Den innehåller de priser som varje bank erbjuder och även de räntor som andra kunder har haft från den banken. Om du har ett befintligt hypotekslån kan du ta reda på hur din ränta står sig i förhållande till genomsnittet. Du bör försöka förhandla dig fram till den mest prisvärda och jämföra för den bästa bolåneräntan som passar dig.

Vad som är en bra och låg bolåneränta kan vara svårt att urskilja, men med hjälp av tabellen ovan kan du enkelt jämföra räntor och ta reda på vilka räntor som är de bästa för närvarande på marknaden.

Funderar du på att ta ett nytt lån?

Lär dig mer om Finansportalens kurs om bolån för att hjälpa dig att förstå hela förfarandet. Från den första visningen till att du skriver under kontraktet i banken.

Har du redan ett befintligt bolån?

Lär dig Finansportalens förhandlingsstrategier för att få lägre ränta på ditt bolån: 10 sätt att förhandla fram en lägre bolåneränta

Vi kan också hjälpa dig att kostnadsfritt förhandla om ditt bolån för att förhandla fram förmånligare villkor och räntor för ditt lån.

Historien om bolåneräntorna

För några av de banker och hypotekslånare som finns med i listan kan du välja länken för att se hypoteksräntornas historik genom åren. Detta är ett utmärkt alternativ om du är intresserad av att veta hur en viss bank har agerat tidigare, när Riksbanken ändrat ränta eller andra räntor. Följ utvecklingen av bolåneräntorna med hjälp av grafer och diagram. Gratis!

Prognosen för bolåneräntorna

Bolåneräntorna påverkas av en rad olika variabler, bland annat Riksbankens reporänta samt allmänna trender för räntor och konkurrens på marknaden. Det är svårt att skapa en exakt ränteprognos för de kommande åren.

Bankerna släpper ofta sina egna prognoser om hur de tror att bolåneräntorna kommer att utvecklas inom den närmaste framtiden. Se dock till att välja ett bolån med rörlig eller fast ränta som du känner dig bekväm med och som är förenligt med din ekonomiska situation. Då behöver du inte oroa dig lika mycket för räntan inom den närmaste framtiden.

Vi uppmanar dig att läsa våra blogginlägg som ger förslag och råd för att få ett prisvärt bolån. Använd jämförelsen ovan för att fastställa den högsta räntan!