Grundläggande villkor

Man på gränsen för lånevillkor

Betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar kan man få när tidigare lån eller annan återbetalning inte har blivit betalt i tid eller överhuvudtaget. En del banker kan trots en sådan anmärkning godkänna en lånansökan. Däremot har samtliga banker beslutat att inte bevilja smslån där personen i fråga har skuld till Kronofogden. Detta anses som allvarligt och måste redas ut innan ett nytt lån kan godkännas.

Orsaker till betalningsanmärkningar

Varför man får betalningsanmärkningar finns det minst lika många svar på som det finns enskilda fall. Man kan ha fått anmärkningar för att man varit slarvig med sina betalningar, man kan ha fått dem för att man har hamnat i svårigheter, till exempel om man har blivit sjuk och inte kunnat betala sina räkningar. Om man oväntat blir arbetslös eller får andra förändringar av sin ekonomi är det en annan orsak till att man inte kunnat hantera sina betalningar.

Oavsett varför man får anmärkningar så ger det följder för ekonomin under många år efter det att man fått dem. Anmärkningar som man dragit på sig till följd av ogenomtänkta beslut eller oaktsamhet kan påverka dina möjligheter att få lån till hus eller till bil, även om din ekonomi ordnat upp sig efterhand.

Kan man få lån trots anmärkningar?

Ibland kan det, som tidigare sagts, vara så att man erbjuds möjlighet att ta lån trots betalningsanmärkningar. Det är ett resultat av den stora kreditmarknaden och konkurrensen innebär att en del långivare har överseende med kunder som inte har ett perfekt ekonomiskt förflutet. Om en person har haft anmärkningar men kanske ordnat upp sin ekonomi och har nya förutsättningar att hantera kostnader och avgifter så ska inte historiska misstag komma i vägen, tycker företagen.

Om man får en ansökan godkänd trots betalningsanmärkning, så blir räntan oftast högre. Anledningen till det är att långivaren tycker att man utgör en större risk och därför vill långivaren ha mer betalt för att ta den risken.

Åldersgräns

Alla långivare har en åldersgräns om minst 18 år. Men de flesta har satt en gräns om 20 år, detta för att undvika risker om utebliven återbetalning. En säkerhet både för långivaren men också för låntagaren som vid så pass ung ålder inte alltid är kapabel att återbetala högre belopp.

Kreditupplysning

UC är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige och är därför också den vanligaste metoden för att kolla kreditvärdigheten på låntagare. UC på låntagare tas sällan i samband med smslån, eftersom dessa belopp vanligtvis inte är så höga. Vi anser dock att ta UC är en bra säkerhetskontroll för dig som konsument, för att inte hamna i onödig skuldfälla.

En del Smslångivare använder sig av Creditsafe, som är en av de större aktörerna efter UC. Upplysningarna som Creditsafe gör innehåller precis all information som man behöver för att avgöra kreditvärdigheten hos en privatperson eller företag. Utöver det så använder sig Creditsafe av ett rankingsystem, där kunder rankas med hjälp av ett betyg (mellan 0–100) som visar deras kreditvärdighet. Detta system kan göra det enklare för kreditgivarna att snabbt avgöra om kunden är lämplig som låntagare eller inte.

Legitimering

Vid ansökan om ett smslån, måste man kunna legitimera sig för att bekräfta personliga uppgifter. De vanligaste sättet att legitimera sig hos kreditbolag idag är via e-legitimation (BankID).
Men många banker använder sig också av något av nedanstående alternativ:

  • Telefonsamtal
  • Underskrift
  • SMS
  • Skickad ID-handling

Svenskt personnummer

För att kunna ansöka om smslån, krävs det att du är svensk medborgare och har ett svenskt personnummer. Detta för att villkoren och reglerna för smslån enbart gäller i Sverige.

Kom ihåg

Att ta ett lån är inte bara ett tillskott i kassan, utan även en belastning i förlängningen på din privatekonomi. Även ett mindre blir en belastning, så var noga med att överväg alla aspekter med att ta ett lån innan du ansöker. Om du vill veta allt om finansiering så finns det flera sidor för detta som hjälper dig med detta.

Skuldsanering

Om någon får problem att betala sina skulder så har man en möjlighet att ansöka om skuldsanering. Skuldsanering är en möjlighet för skuldsatta personer att reducera sina skulder till en skälig nivå. Det betyder att man får ner skulden så att den blir möjlig att betala för den med skulden. Kronofogdemyndigheten prövar om en person kan få skuldsanering. Om man får godkänt på sin ansökan om skuldsanering så görs en betalningsplan upp. Det innebär att den skuldsatte får leva på existensminimum i 5 år, och efter det så anses skulderna betalade.