Grundläggande villkor

Man på gränsen för lånevillkor

Betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar kan man få när tidigare lån eller annan återbetalning inte har blivit betalt i tid eller överhuvudtaget. En del banker kan trots en sådan anmärkning godkänna en lånansökan. Däremot har samtliga banker beslutat att inte bevilja smslån där personen i fråga har skuld till Kronofogden. Detta anses som allvarligt och måste redas ut innan ett nytt lån kan godkännas.

Åldersgräns

Alla långivare har en åldersgräns om minst 18 år. Men de flesta har satt en gräns om 20 år, detta för att undvika risker om utebliven återbetalning. En säkerhet både för långivaren men också för låntagaren som vid så pass ung ålder inte alltid är kapabel att återbetala högre belopp.

UC

UC är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige och är därför också den vanligaste metoden för att kolla kreditvärdigheten på låntagare. UC på låntagare tas sällan i samband med smslån, eftersom dessa belopp vanligtvis inte är så höga. Vi anser dock att ta UC är en bra säkerhetskontroll för dig som konsument, för att inte hamna i onödig skuldfälla.

Legitimering

Vid ansökan om ett smslån, måste man kunna legitimera sig för att bekräfta personliga uppgifter. De vanligaste sättet att legitimera sig hos kreditbolag idag är via e-legitimation (BankID).
Men många banker använder sig också av något av nedanstående alternativ:

  • Telefonsamtal
  • Underskrift
  • SMS
  • Skickad ID-handling

Svenskt personnummer

För att kunna ansöka om smslån, krävs det att du är svensk medborgare och har ett svenskt personnummer. Detta för att villkoren och reglerna för smslån enbart gäller i Sverige.

Kom ihåg

Att ta ett lån är inte bara ett tillskott i kassan, utan även en belastning i förlängningen på din privatekonomi. Även ett mindre blir en belastning, så var noga med att överväg alla aspekter med att ta ett lån innan du ansöker. Om du vill veta allt om finansiering så finns det flera sidor för detta som hjälper dig med detta.