Legitimering

e-legitimation som mobilt BankID för SMSlån

Ansökningsprocessen för smslån på nätet är tänkt att gå snabbt. Det skulle därför vara mindre lämpligt med legitimering på det traditionella sättet med ID-kort eller körkort. I stället ska legitimeringen ske digitalt. Det sker normalt med e-legitimation av olika slag. Alla långivare för smslån erbjuder dig att legitimera dig digitalt, till exempel via BankID, för snabbast möjliga handläggning och utbetalning.

Ansökan med BankID

Det är när du ska skicka in din ansökan som du ska använda dig av din e-legitimation. Du följer då de instruktioner som dyker upp på skärmen utifrån vilken typ av legitimation du har. Du kan använda legitimation på fil, på kort eller mobilt BankID. Sistnämnda är klart smidigast, särskilt om du rent faktiskt skickar in din ansökan via mobilen eller din surfplatta, men bevisvärdet av din digitala signatur är detsamma oavsett vad du väljer.

Om du hos långivaren får ett eget konto där du kan logga in för att till exempel se nästa faktura, använder du normalt BankID även för det ändamålet.

Hos de långivare som inte har stöd för e-legitimation via BankID finns normalt möjligheten att bevisa identiteten via en tjänst som heter Instantor. Genom den identifierar du dig genom inloggning på din internetbank. Dessa långivare har normalt också rutiner på plats för legitimering via sms och/eller telefonsamtal.


Hur får jag BankID?

Det är din bank du ska vända dig till för att skaffa BankID. Idag är det elva banker som är anslutna till systemet. Bra att känna till är att det kan finnas skillnader i vilka metoder som erbjuds. Varje ansluten bank erbjuder emellertid mobilt BankID.

Normalt ska du ansöka när du är inloggad i din internetbank. Du behöver då bara välja vilken metod du vill använda och sedan följa instruktionerna på skärmen.

När du har den här typen av e-legitimation kan du använda den för diverse olika tjänster på nätet. Alla de större myndigheterna har till exempel stöd för metoden, så du kan logga in på exempelvis Skatteverket och Försäkringskassan med BankID. Andra aktörer som normalt har stöd för e-legitimation är nätbanker, nätmäklare och fackförbund. Även en del större nätbutiker har börjat erbjuda e-legitimation, till exempel för inloggning på kundkonto eller snabb check-out vid köp.


ID-kapning

När allt inom handläggningen av lån sker digitalt ökar risken för ID-kapning, identitetsstöld och bedrägeri. Det är helt enkelt mindre riskfyllt och enklare för en skrupelfri person att komma över digitala fotspår än fysiska sådana. Visst finns alltid en risk för ID-kapning genom att någon stjäl ett fysiskt körkort, och att det är enkelt att länsa ett konto genom att stjäla ett bankkort är ingen nyhet, men det är just de digitala stölderna som ökar mest just nu.

Använder du (mobilt) BankID åtnjuter du ett starkt skydd, men om någon kommer över uppgifter som gör att han eller hon kan utge sig för att vara du, spelar den höga säkerheten ingen roll. Om bedragaren kan logga in på ditt bankkonto får han eller hon tillgång inte bara till dina pengar utan även möjligheten att skapa en ny BankID-koppling. Bedragaren kan också byta folkbokföringsadress, teckna lån i ditt namn, köpa varor på avbetalning, skaffa kreditkort, med mera.


Skydda dig mot bedrägerier

Det finns ett antal tips du kan använda för att öka din säkerhet i väsentlig utsträckning. Här nedan är några stycken:
• Logga inte in på internetbanken om du upplever att webbplatsen ser udda ut på något sätt
• Använd olika lösenord för olika sajter och se till att byta med jämna mellanrum
• Låt mobiltelefonen vara helt ren från inloggningsuppgifter och lösenord
• Öppna inte suspekt e-post (ett tips: öppna aldrig något meddelande i skräpposten) och klicka aldrig på någon länk

Om olyckan är framme
Om du får din identitet kapad kan du börja med att spärra dina bankkort, betalkort och kreditkort. Du bör sedan spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen. Du kan också med fördel spärra det hos smslångivare, eftersom just smslån är de vanligaste när det gäller lån som bedragare ansöker om. När du har gjort det bör du kontrollera med Skatteverket så att din folkbokföringsadress inte har ändrats.