Extraknäck för en stabilare ekonomi

extraknäck

Om du är i en position då ett lån ibland eller till och med ofta är en av de enda utvägarna ur en besvärlig situation rent ekonomiskt, gör du klokt i att fundera kring hur du kan stärka din ekonomi för framtiden. Ett verktyg är budgeten. Genom att planera och budgetera kan du göra din vardagsekonomi mer robust. Ett annat sätt att nå en tryggare ekonomi är att öka inkomsterna. Det finns flera sätt att göra det, och ett är att ordna med ett extraknäck.

Fördelar med extraknäck

Förutom den uppenbara fördelen – att du får in mer pengar till hushållet – kan ett extraknäck även ge fördelar i form av nya karriärvägar, nya bekantskaper/vänskaper, en ökad självkänsla och en ökad upplevelse av personlig makt.

Fördelarna kommer emellertid inte automatiskt, och att ha ett extraknäck kan ta rejält med både tid och energi i anspråk. Du bör vara medveten om detta innan du undersöker möjligheterna till en extra inkomstkälla vid sidan av ditt vanliga arbete.

Extraknäck inom ditt nuvarande yrke

Inom många branscher, särskilt inom de branscher som i mångt och mycket bygger på timanställningar och tjänster som understiger 100% i arbetstid, finns goda möjligheter till extraknäck. Arbetar du till exempel inom detaljhandeln kan du kanske arbeta fler timmar eller söka extrajobb hos en annan aktör än din huvudsakliga arbetsgivare. Det kan löna sig att fråga och höra sig för.

Notera: Innan du sätter igång kan du behöva kontrollera med din nuvarande arbetsgivare om ditt extraknäck kan godkännas exempelvis som en bisyssla. Se till att få detta godkännande skriftligt innan du påbörjar ditt extraknäck.

Bryt helt ny mark

Givetvis behöver ditt extraknäck inte alls ha någon koppling till ditt nuvarande yrke. Istället kan du till exempel låta dina intressen eller din expertis inom något område utgöra källan till en extrainkomst. Fråga dig själv vad du tycker om att göra och vad du är bra på. När du har det svaret kan du gå vidare och identifiera olika sätt att skapa en verksamhet genom vilken du kan tjäna pengar på dina färdigheter.

Om du till exempel är skicklig på att spela piano eller något annat instrument, varför inte erbjuda lektioner? Älskar du hundar? Då kan ett extraknäck vara att starta ett hunddagis eller ett hundpensionat. Har du ett specialintresse som du är lite av en auktoritet inom? Då kan du exempelvis föreläsa om ämnet och/eller starta en blogg på temat.

Bygg en ny karriär

En del av dem som börjar med ett extraknäck som bygger på ett intresse eller en färdighet kan upptäcka att det faktiskt finns en möjlighet att omvandla extraknäcket till en ny karriär. För att lyckas med detta måste du närma dig uppgiften så seriöst du bara kan. Du behöver satsa en hel del tid och kanske också en del kapital. Det gäller också att du ser långsiktigt på satsningen. Släpp inte ditt nuvarande arbete direkt för att satsa allt på din nya karriär innan du är säker på att den kommer att ta fart. Vem vet, kanske kan ditt blygsamma extraknäck för lite extra inkomster till hushållet i framtiden bli en både givande och lönsam ny karriär?