Glassproducenternas drömstart på sommaren

När glassproducenter ökar försäljning med hela 60 procent mot förra året i samma period, ja då vet man att sommaren är här. Maj månad i Sverige har varit som högsommar i södra Europa på många ställen och folk äter glass i massvis. Långa köer utanför glasskioskerna och butikerna säljer tomt på pinnglass. En del producenter har till och med utökat produktionen till helger i tillägg för att hinna med. Dom riskerar annars att gå tom för vissa sorter.

Att glassförsäljningen ökar när det är varmt vet alla. Det är skönt att svalka sig med något kallt. I år så fick vi en ganska så häftig växling från vinter till sommar. Det känns nästan som om våren försvann och sommaren kom på en gång. Med en ovanligt kall mars månad, och april som började med snö på vissa ställen. Sedan passerade ett par veckor och sommaren var här.

Pinnglassar är det som säljer mest, det är nog för att det delvis finns att köpa lite varstans och hela året runt. Men vi älskar våra glasskiosker där man kan välja och vraka bland olika smaker glass som man får i bägare eller strut. Eller mjukglassen, ett måste på sommaren och då gärna doppad i choklad som stelnar. Glassbarer kommer och går men glassen består.

Vädret ser ut att fortsätta att vara fint hela sommaren. Temperaturerna kommer inte att nå dom höjder vi har i maj. Så många tror kanske att det blir en sämre sommar. Men det kommer att bli det som är normalt för juni, juli och augusti. Det borde göra alla glassförsäljare nöjda. Och speciellt med den pangstart som kom tidigt i maj.