Innan du lånar

På den här sidan kan du läsa om viktiga saker att fundera på innan du bestämmer dig för att ansöka om ett SMS-lån.

Par planerar för framtiden innan de lånar

Behöver du låna?

För majoriteten av dem som ansöker om ett SMS-lån finns egentligen inget skriande behov av att låna. Anledningen är att lånet är tänkt att gå till konsumtion. Att konsumera varor och tjänster med lånade pengar är alltid en dålig idé. När du betalar för något med lånade pengar betalar du nämligen extra. Köper du till exempel ett par skor för 1000 kr med ett SMS-lån som kostar dig 300 kr kostar ju skorna alltså 1300 kr totalt.

Du bör aldrig låna till konsumtion, och upplever du att du behöver låna till något som inte är absolut nödvändigt, är det klokt att tänka över saken en gång till.

En typisk situation då ett SMS-lån kan vara berättigat är då du saknar pengar för driften av hushållet innan nästa inkomst kommer in. En annan situation är om du har fått en större räkning som du inte har kunnat planera för.

Ställ dig alltid frågan om du behöver låna, eller om situationen kan lösas på något annat sätt. Är det frågan om ett impulsköp kan du förhindra att behöva låna genom ett enkelt knep. Skjut bara upp köpet någon eller några dagar.


Kan du betala tillbaka?

Grundregeln är att du inte får ansöka om ett SMS-lån om du inte är absolut säker på att du kan erlägga betalningen senast på förfallodatum. Bara några dagars försening ger nämligen upphov till en första extrakostnad. Vid väsentligt försenad betalning (eller helt utebliven sådan) blir de negativa konsekvenserna stora. Innan du lånar ska du därför verkligen säkerställa att du kan uppfylla ditt åtagande. Är du osäker bör du fundera en vända till.


Är ett SMS-lån det bästa valet?

Det finns alternativ till SMS-lån, varför denna typ av lån inte behöver vara det bästa valet i alla situationer. Ett alternativ kan vara att betala med eller göra ett uttag från ett kreditkort. Detta alternativ är lämpligt om du behöver låna mindre summor. Ett annat alternativ är att ansöka om ett mer typiskt privatlån. Eftersom privatlån normalt startar på 20 000 kr är detta alternativ givetvis endast lämpligt om du behöver låna större summor snabbt. Ett tredje alternativ kan vara att utnyttja en befintlig kontokredit.


Har du jämfört erbjudanden?

Det finns ett 50-tal långivare inom SMS-lån i Sverige. De skiljer sig givetvis åt på olika sätt både vad gäller själva låneprodukterna och vilka villkor de arbetar efter i övrigt. Innan du bestämmer dig för ett SMS-lån ska du göra ett grundligt detektivarbete för att identifiera vilken långivare och vilket erbjudande som passar bäst för dig och dina behov.


Kan du välja ett räntefritt lån?

Vissa långivare erbjuder räntefria lån, detta med målet att attrahera nya kunder. Räntefria lån fungerar som benämningen antyder, det vill säga att de löper utan ränta. Normalt behöver låntagaren inte heller betala några avgifter av något slag. Förseningar hanteras emellertid likadant oavsett ett lån från början är räntefritt eller ej. Det innebär att lånet är kostnadsfritt endast fram till förfallodatum.