Spara pengar på din mobilanvändning

Mobiltelefonen är i princip oumbärlig idag. Det handlar inte bara om att den underlättar den sociala tillgängligheten. Mobiltelefonen är också ett nav för hela vårt digitala liv. En smartphone är en telefon, ett verktyg för att ta del av all information som finns på internet, en bank i fickformat, ett fotoalbum och en musikspelare. Jobb, ekonomi och underhållning – en smartphone är ett verktyg för det mesta.

Att det moderna livet blir betydligt enklare med en smartphone är helt klart. Samtidigt kommer detta verktyg med en kostnad, och den kan bli betydande. För den som vill hålla koll på sina kostnader i privatekonomin är det klokt att titta närmare på vad mobilen egentligen kostar. Det handlar både om mobilen i sig, abonnemang och eventuella kringtjänster.

Med kontantkort eller med abonnemang?

Att köpa en ny mobil med kontantkort kan vara en billigare lösning än att köpa en ny modell med abonnemang. Det är dock inget som är solklart i varje situation. Det gäller att du jämför kostnader för båda lösningarna och särskilt undersöker totalkostnaden över flera år.

Väljer du att köpa din smartphone med ett abonnemang är det viktigt att du tecknar det abonnemang som passar ditt användande bäst. För många erbjudanden gäller i princip obegränsat användande (data, samtal och sms) och för det betalar du ett fast pris. Om du använder din mobil betydligt mer blygsamt kanske du kan välja ett billigare abonnemang med rörliga kostnader för användningen.

Utnyttja familjerabatter

Tidigare om åren var det vanligt att man fick rabatt på kostnaderna för samtal och sms till andra abonnenter inom samma nät/hos samma operatör. Detta är inte längre ett argument för att till exempel alla i familjen bör ha samma operatör. Samtidigt finns fördelar med just detta. Många operatörer kan erbjuda en rabatt om man samlar flera abonnemang och andra tjänster.

Låt abonnemanget löpa ut

När du köper en ny smartphone med abonnemang kommer den fortfarande att vara fullt funktionsduglig även när abonnemanget löper ut. Det är lätt att falla i frestelsen att omedelbart hämta ut en ny modell och påbörja en ny abonnemangsperiod, men det är inte det bästa valet rent ekonomiskt.

I din abonnemangsavgift ingår en kostnad för själva mobilen. Du betalar helt enkelt av på den löpande med varje månadsfaktura. När bindningstiden är över upphör även kravet på avbetalning, vilket innebär att ditt mobilanvändande blir betydligt billigare. Du kan spara flera hundralappar i månaden på att vänta med att hämta ut en ny telefon.

Undvik appar och tjänster med abonnemangsavgift

Abonnemanget och ”avbetalningen” är bara två av de kostnader som de flesta mobilanvändare betalar. Det finns betydligt fler. Eftersom en smartphone är en central för underhållning, finns det mängder av appar och tjänster för musik, spel, film, ljudböcker och så vidare. För dessa debiteras normalt en månadsavgift för fri användning. Med ett par abonnemang kan du betala upp emot 300 kr extra i månaden. Det är en hel del, särskilt om du inte har så stora marginaler och bör sträva efter att skaffa en stabilare ekonomi.

Exempel på extra kostnader
Tjänst för streaming: Omkring 100 kr per månad
Abonnemang på ljudböcker: 100-169 kr i månaden
Träningsapp med månadsavgift – upp emot 200 kr
Spotify Premium – 99 kr per månad