Svenskar oroade över sin ekonomi

Problem ekonomi

Trots att en övervägande del av den svenska befolkningen anser sig ha koll på sin ekonomi är det så många som varannan svensk som upplever oro eller dåligt samvete över den.

Enligt en undersökning som Sifo genomfört har 90 procent av svenskarna koll på sina inkomster och utgifter. En femtedel uppger att se skulle behöva spara mer än de gör idag – och lika många menar att de skulle ha råd att spara mer genom att minska på onödiga utgifter.

Oron kring ekonomin sträcker sig långt ned i åldrarna och redan bland de i 25-års åldern finns oro kring det ekonomiska. Framförallt är det framtidens ekonomiska behov som oroar, det vill säga sådant som finansiering av kommande husköp, studier eller pensionen.

Allra störst ekonomisk oro finns i just åldersgruppen 25-34 år och framförallt är det sparande överlag och pensionen som tynger. En god idé för att minska oron är att börja sätta undan pengar till pensionen så fort som möjligt. Det räcker långt att spara några hundralappar i månaden. Genom att spara i en stabil fond ökar chansen för framtida avkastning, vilket naturligtvis får pengarna att växa snabbare.

Just pensionen är ett återkommande tema som oroar många överlag – så många som 60 procent av samtliga svarande angav att de var oroliga för sin pension. Oron verkar öka i och med att pensionen närmar sig och bland de tillfrågade i åldern 55-65 år var det hela 80 procent som uppgav att de kände sig oroade inför pensionen.

Ett tips är att försöka amortera så mycket som möjligt på sitt huslån innan pensionen – då detta ofta är en stor andel av utgifterna i ett hushåll.